Persoonlijke hulpmiddelen

Zitten er voor de werkgever nadelen van ontslag met wederzijds goedkeuring?

Het ontslag met wederzijds goedvinden klinkt positief voor zowel de werkgever als de werknemer. Toch is het belangrijk om rekening te houden met een paar belangrijke voorwaarden.

Want, het gaat niet direct om nadelen. Toch zijn ze wel van belang om rekening mee te houden. Een ontslag met wederzijds goedvinden is namelijk niet automatisch in lijn met de richtlijnen die er gelden vanuit het UWV. Waardoor een ontslag bij de rechter ook pas stand zal houden als u netjes de regels en richtlijnen volgt. We kunnen u daar als specialisten in arbeidsrecht goed over adviseren.

3 voorwaarden voor ontslag met wederzijds goedvinden

Het ontslag met wederzijds goedvinden vraagt, uiteraard, om instemming door zowel u als werkgever en de werknemer. U moet het er samen over eens zijn dat de beëindiging van het dienstverband de beste keuze is. Het UWV zet de belangrijkste kenmerken van dit type ontslag overzichtelijk op een rij:

  • U stelt het ontslag voor aan de werknemer
  • De werknemer is het met u eens dat het dienstverband moet eindigen
  • U bent het samen eens over de financiële afhandeling van het ontslag, bijvoorbeeld rondom de vergoeding van vakantiedagen.

Zelfs als dat allemaal het geval is dient u rondom het ontslag met wederzijds goedvinden rekening te houden met een paar belangrijke voorwaarden. Wij zetten ze voor u op een rij:

  • Houd rekening met de opzegtermijn voor de werknemer. Dat is standaard één maand, maar kan op basis van de cao of onderlinge afspraken ook langer zijn. Gaat het om een contract voor bepaalde tijd? Houd dan rekening met de duur van dat contract, behalve als in het contract staat dat er een mogelijkheid bestaat tot tussentijds beëindigen. 
  • Stel een vaststellingsovereenkomst op voor het ontslag met wederzijds goedvinden. Leg de afspraken daarin schriftelijk vast, zodat er na verloop van tijd geen discussie over kan ontstaan. Houd er rekening mee dat de werknemer deze overeenkomst binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden mag opzeggen.
  • Informeer uw werknemer binnen 2 werkdagen dat hij of zij de mogelijkheid heeft de instemming binnen 14 dagen in te trekken. Doet u dat niet? Dan heeft de medewerker daar 3 weken de tijd voor. Als de werknemer de instemming intrekt dient u een transitievergoeding te betalen bij ontslag.

Advies door ervaren specialisten

Zeker zijn van uw zaak en er bij ontslag met wederzijds goedvinden voor zorgen dat u dat netjes volgens de regels en richtlijnen voldoet? We maken het u graag gemakkelijk, door middel van ons deskundig advies. En zoekt u specialisten voor de salarisadministratie? Ook daar zijn we u graag mee van dienst. Neem contact met ons op voor meer informatie, wij horen graag van u.

gearchiveerd onder: ,
This is Sliced Diazo Plone Theme