Persoonlijke hulpmiddelen

Vertrouwen is goed, controleren is beter, VOG

Kan jij al je werknemers blind vertrouwen of denk je dat je ze allemaal kan vertrouwen. Mensen zijn vaak erg goed in het verbergen van hun zonden.

Hoe vaak hoor je niet dat die hele aardige buurman, die voor de hele buurt klaar staat, toch ook nog een minder leuke kant heeft. Het is niet in te schatten of iemand al dan niet iets op zijn kerfstok heeft.

Hoe weet je of je een sollicitant kan vertrouwen? Kan je hem in de ogen aankijken en dan met zekerheid zeggen dat hij geen slechte bedoelingen heeft.

Stel je voor dat je een kledingwinkel hebt, waarin veel contant wordt betaald. Nu ben je op zoek naar een nieuwe winkelmedewerker. Na een aantal weken zoeken komt er een sollicitant langs die graag voor je wil komen werken. Je gaat in gesprek met haar, en je eerste indruk is dat ze heel vriendelijk en gemotiveerd is. Nu kom je bij toeval te weten dat zij een half jaar hiervoor ontslagen is bij het restaurant verderop in de straat. De reden van haar ontslag was dat ze geld uit de fooienpot heeft gestolen. Hoogst waarschijnlijk zal je haar niet aannemen.

Wat we met dit voorbeeld proberen aan te geven is dat niet altijd alles lijkt wat het is. Waarschijnlijk heb je dat al wel vaker gehoord. Je kan je als werkgever niet helemaal wapenen tegen werknemers die slechte bedoelingen hebben. De VOG (verklaring omtrent het gedrag) is wel een mogelijkheid om de kans te verkleinen. Daarom adviseren we ook om de VOG op te nemen in je aannamebeleid.

Wat is een VOG

Als een werknemer een VOG ontvangt dan geeft dat aan dat er door hem geen strafbare feiten gepleegd zijn die relevant voor de betreffende functie zijn. Dit betekent ook dat een VOG voor een specifieke functie wordt afgegeven.  

Zo kan het zijn dat een werknemer die bijvoorbeeld meerdere malen is gepakt met drank op achter het stuur, niet zijn VOG krijgt voor vrachtwagenchauffeur maar wel als ICT ’er. Als een werknemer dus een strafblad heeft dan kan hij nog wel een VOG krijgen, maar dan ligt het er dus aan of het misdrijf in verband staat met de functie. Als er geen strafblad is dan zal er altijd een VOG worden afgegeven.

Als de werknemer wel strafbare feiten heeft gepleegd zal er naast de relevantie met de functie nog gekeken worden naar onder andere;

  • De ernst van het misdrijf
  • Of er sprake is van herhaling
  • Hoelang het geleden is

Verplicht en anders verplicht stellen

Voor een aantal branches is het een VOG verplicht gesteld. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het onderwijs, taxichauffeurs, politie en nog een aantal branches. Ook als het niet verplicht is kun je dit wel eisen van een sollicitant.

Het kan een aantal weken duren alvorens de werknemer een VOG heeft ontvangen na aanvraag maar omdat deze tijd er niet altijd is, kan er in de arbeidsovereenkomst een ontbindende voorwaarde worden opgenomen. Wanneer de werknemer dan uiteindelijk geen VOG kan overleggen, het contract ontbonden wordt. Hierbij is het heel belangrijk om duidelijk te vermelden op welke termijn de werknemer de VOG moet overleggen. Het verdient de voorkeur om voor het aangaan van de arbeidsovereenkomst de VOG te ontvangen.

Aanvragen VOG

Een werknemer kan niet zelf een VOG aanvragen. De werkgever vult een deel van het VOG aanvraagformulier in en vervolgens vult de werknemer dit verder aan met de benodigde gegevens. Daarna gaat Justis (organisatie die de VOG afgeeft) een onderzoek doen of de persoon een VOG kan krijgen voor de aangevraagde functie.

Het aanvragen van de VOG kan op twee verschillende manieren.

  1. Aanvragen bij de gemeente
  2. Digitaal aanvragen

Aanvragen bij de gemeente

Als u voor deze mogelijkheid kiest vult u het gedeelte van het aanvraagformulier in dat u als werkgever moet invullen. Daarna vult de (toekomstige) werknemer de rest van het aanvraagformulier in en levert het in bij de gemeente waar hij staat ingeschreven bij de afdeling Burger-/Publiekzaken. De werknemer dient bij de gemeente te betalen. De kosten zijn op dit moment € 41,35

Digitaal aanvragen

Als bedrijf kan je middels E-herkenning (vergelijkbaar met DigiD maar dan voor bedrijven) een aanvraagformulier invullen. Hierna ontvangt de medewerker een email en kan hij de aanvraag online invullen en verzenden. De kosten zijn op dit moment € 33,85. Dit betaalt de werknemer via iDEAL.

Voordelen digitaal aanvragen

Er zitten een aantal voordelen aan het digitaal aanvragen;

  • De aanvraag gaat sneller
  • Men hoeft niet naar het gemeentehuis
  • Het is goedkoper, namelijk € 7,50

Werknemer ontvangt VOG

Als alles in orde is de ontvangt de werknemer een VOG. Deze kan de werknemer dan aan zijn (toekomstige) werkgever overleggen. De werkgever ontvangt zelf geen bericht, ook bij afwijzing niet.

Het is raadzaam om te melden dat je als werkgever geen bericht krijgt van de uitslag en dat de werknemer dit zal moeten laten zien aan de werkgever. In de praktijk gebeurt het namelijk regelmatig dat een werknemer al een aantal weken de verklaring binnen heeft en in de veronderstelling is dat de werkgever deze ook wel zal hebben ontvangen.

Werknemer ontvangt geen VOG

Als Justis niet van plan is om de werknemer een VOG te geven, dan ontvangt de werknemer eerst een voornemen tot afwijzen. Dit komt omdat Justis inschat dat het gedrag in het verleden, van de werknemer, een risico vormt in de nieuwe functie.

Als de werknemer het hier niet mee eens is heeft hij nog de mogelijkheid om in een brief te verklaren waarom. Dan zal het opnieuw bekeken worden met de argumentatie van de werknemer. Hierop volgt een definitieve uitspraak.

gearchiveerd onder: ,
This is Sliced Diazo Plone Theme