Persoonlijke hulpmiddelen

Mag ik steeds opnieuw een seizoenscontract voor medewerkers afsluiten?

Ontstaat er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als u steeds een contract voor bepaalde tijd afsluit? Over seizoensarbeid en het herhalend gebruik van seizoenscontracten.

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk, onder andere afhankelijk van de frequentie waarmee de contracten worden aangeboden en de periode die er tussen zit. Zit er tussen de tijdelijke contracten steeds meer dan 6 maanden? Dan is het automatisch mogelijk om te blijven werken met seizoenscontracten. Het is dan geen probleem om die iedere keer opnieuw af te sluiten, ook niet voor dezelfde medewerkers.

Is er sprake van contracten voor bepaalde tijd met een onderbreking van 6 maanden of minder? Houd er dan rekening mee dat een rechter kan oordelen dat er sprake is van misbruik. Dit heeft te maken met het ondermijnen van de ontslagrechtbescherming van medewerkers.

Wel of geen misbruik: de rechter beoordeelt

Het is aan een rechter om een oordeel te vellen over specifieke situaties. In de praktijk oordeelt deze niet snel dat er sprake is van misbruik met seizoenscontracten voor werknemers, ook niet als die meerdere keren worden afgesloten. Dat heeft vooral te maken met het type werk. Is het werk heel duidelijk seizoensgebonden, waardoor het niet mogelijk is om de medewerkers het hele jaar door in dienst te houden? Het is dan goed mogelijk om hen een tijdelijk contract aan te bieden in het drukke seizoen. Dat mag het jaar daarop opnieuw, net als het jaar daarna en het jaar daarna. Zonder dat er na verloop van tijd automatisch sprake is van een contract voor onbepaalde tijd.

Stoppen met een jarenlang seizoenscontract: mag dat?

Is er andersom al jaren sprake van seizoenscontracten, maar wilt u daar nu mee stoppen? Het getuigt van goed werkgeverschap om daar op een nette manier mee om te gaan.

Er ontstond in 2006 een bijzondere zaak op dit gebied. Een reisbegeleidster werkte meerdere zomers voor een reisorganisatie. In 2006 hoorde ze dat ze die zomer geen tijdelijke overeenkomst zou krijgen. Het Gerechtshof in Leeuwarden oordeelde dat de werkgever daarover niet tijdig genoeg had gecommuniceerd. Er moest een nieuwe tijdelijke overeenkomst worden aangeboden, omdat dit in de voorgaande jaren ook gebeurd was. Het bleek wel mogelijk om de arbeidsovereenkomst voor 2007 alvast te annuleren en dit tijdig aan te kondigen.

Zorg er als werkgever dus voor dat u medewerkers tijdig op de hoogte brengt van het eventueel niet opnieuw aanbieden van een seizoenscontract. Op die manier hebben zij de kans om naar een andere baan te zoeken, waardoor een rechter niet zal oordelen dat u alsnog een tijdelijke overeenkomst moet aanbieden aan iemand waaraan u dat al jarenlang deed.

Meer weten over de mogelijkheden met seizoenscontracten en tijdelijke aanstellingen? We zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en salarisadministratie. Neem contact op, dan vertellen we u er graag meer over.

gearchiveerd onder: ,
This is Sliced Diazo Plone Theme