Persoonlijke hulpmiddelen

Grote wijzigingen minimumloon vanaf juli 2017

Elk jaar gaat het minimumloon omhoog. Dit jaar is er echter meer aan de hand, met name in het minimumjeugdloon. De verandering lijkt in je nadeel te werken als werkgever, maar lees het artikel uit en doe er je voordeel mee.

Bruto minimumloon per 1 juli 2017

Onderstaande lonen zijn op basis van een fulltime werkweek, vanaf 36 uur per week. Parttime medewerkers met een minimum salaris krijgen betaald naar ratio van het aantal gewerkte uren. 

Hulp nodig bij het berekenen van het juiste loon?

Wij kunnen het juiste minimumloon voor je berekenen[EvV1] .

Minimumjeugdloon tot 22 jaar

Je ziet, het minimumjeugdloon loopt niet langer tot en met 23 jaar. En de minimumlonen tot 23 jaar flink zijn gestegen.

Je kunt echter een beroep doen op compensatie van het minimumjeugdloonvoordeel of het lage-inkomensvoordeel (LIV).

Weten wanneer en hoe je hiervoor in aanmerking komt? Lees dan verder.

Het minimumjeugdloonvoordeel

Wanneer je werknemers 18 – 21 jaar oud zijn, kom je als werkgever in aanmerking voor een gedeeltelijke compensatie voor toegenomen loonkosten met het minimumjeugdloonvoordeel.

Is je personeel 22 jaar of ouder, dan geldt het lage-inkomensvoordeel oftewel de LIV.

Het minimumjeugdloonvoordeel, de regels op een rij

 • Het minimumjeugdloonvoordeel geldt vanaf 1 januari 2018
  maar
 • compenseert met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2017
 • Het voordeel wordt berekend per uur en verschilt per leeftijd
  en
 • heeft geen minimum, maar wel een maximum bedrag per werknemer per jaar.


Voorwaarden

Om in aanmerking te komen zijn er een aantal voorwaarden gegeven. Werknemers van: 

 • 18 jaar verdienen minimaal 47,5% van het wettelijk minimumloon bij een 40-urige en maximaal 55% van het wettelijk minimumloon bij een 36-urige werkweek
 • 19 jaar verdienen minimaal 55% van het wettelijk minimumloon bij een 40-urige en maximaal 70% van het wettelijk minimumloon bij een 36-urige werkweek
 • 20 jaar verdienen minimaal 70% van het wettelijk minimumloon bij een 40-urige en maximaal 86% van het wettelijk minimumloon bij een 36-urige werkweek
 • 21 jaar minimaal 85% van het wettelijk minimumloon bij een 40-urige en maximaal 100% van het wettelijk minimumloon bij een 36-urige werkweek.
   

Hoe hoog is de tegemoetkoming?

Het minimumjeugdloonvoordeel wordt berekend aan de hand van een vast bedrag per uur en een werkweek van maximaal 40 uur. Er zit een maximum aan de tegemoetkoming. 

Omdat deze compensatieregeling pas ingaat op 1 januari 2018, zijn de bedragen in onderstaand tabel vermenigvuldigd met factor 1,5 om met terugwerkende kracht laatste 6 maanden van 2017 te compenseren.

Wanneer ontvangt u het bedrag van het minimumjeugdloonvoordeel?

De belastingdienst betaalt het minimumjeugdvoordeel automatisch uit, maar omdat de regeling ingaat op 1 januari 2018, ontvang je na de belastingaangifte over 2018, dus medio 2019, de tegemoetkoming. Houd daar rekening mee. 

Het lage-inkomensvoordeel (LIV)

Het lage-inkomensvoordeel oftewel LIV is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werknemers met een laag inkomen. Hij is erop gericht om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te helpen aan werk. Als werkgever heb je recht op het lage-inkomstenvoordeel voor wanneer de werknemer voldoet aan de volgende criteria:

 • hij (of zij) is minimaal 22 jaar en heeft een gemiddeld uurloon van minimaal 100% en maximaal 125% van het wettelijk minimumloon
 • hij heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt
 • U betaalt de werknemer minimaal 1.248 verloonde uren per jaar. Dit zijn de contracturen: de uren die u bent overeengekomen, inclusief de niet-gewerkte, maar uitbetaalde uren zoals bij arbeidsongeschiktheid en verlof. De uitbetaalde extra uren tellen ook mee. Denk hierbij aan overuren en de niet-opgenomen, maar volledig uitbetaalde uren, zoals verlof. 

Hoe kom je als werkgever in aanmerking voor het LIV?

Vul het aantal verloonde uren per werknemer correct in op de loonaangifte over 2017. Dat is alles.

Op basis van deze aangifte beoordeelt het UWV voor welke werknemers je als werkgever recht hebt op het lage-inkomensvoordeel. Uiterlijk 14 maart 2018 sturen zij een overzicht van de werknemers die je recht geven op LIV met een voorlopige berekening.

Controleer de gegevens goed om te voorkomen dat je tegemoetkoming misloopt.

Wanneer wordt de tegemoetkoming uitbetaald?

De Belastingdienst stuurt zijn definitieve beslissing over het lage-inkomensvoordeel uiterlijk 31 juli 2018, inclusief de hoogte van de tegemoetkoming. Binnen 6 weken wordt dit bedrag automatisch overgemaakt.

Wil jij zeker weten dat de contracten van je (jonge) werknemers juridisch in orde zijn, de salarissen correct uitbetalen en/of het minimumjeugdloonvoordeel en LIV aanvragen zonder gedoe? Schakel ons dan in.

gearchiveerd onder: ,
This is Sliced Diazo Plone Theme