Persoonlijke hulpmiddelen

Einde dienstbetrekking: hoe werkt de afkoop van het leasecontract?

De arbeidsovereenkomst eindigt en de werknemer rijdt een lease-auto van de zaak: hoe werkt dan het afkopen van het leasecontract? Er is sprake van voortijdige beëindiging van het contract, waardoor daar kosten aan verbonden kunnen zijn.

De arbeidsovereenkomst eindigt en de werknemer rijdt een lease-auto van de zaak: hoe werkt dan het afkopen van het leasecontract? Er is sprake van voortijdige beëindiging van het contract, waardoor daar kosten aan verbonden kunnen zijn.

Een leasecontract geldt over het algemeen voor 48 of 60 maanden (4 of 5 jaar). Afhankelijk van de dienstbetrekking heeft de werknemer bij vroegtijdige beëindiging de mogelijkheid om het leasecontract over te nemen of te kiezen voor de afkoop daarvan.

Tip: neemt een werknemer de leaseauto van u over? En hoeft hij of zij minder te betalen dan de waarde van de auto in het economisch verkeer? Het verschil wordt dan aangemerkt als ‘belastbaar loon’.

Leasecontract af laten kopen

De afkoop van een leasecontract bij het einde van een dienstbetrekking is binnen het arbeidsrecht op twee verschillende manieren mogelijk. U kunt de werknemer de kans bieden om het leasecontract over te nemen. In dat geval gaat het contract over op de werknemer, zodat u daarvoor niet langer betaalt.

Het alternatief is dat de werknemer een afkoopsom betaalt, om van het contract af te komen en de auto in te kunnen leveren. Het is verstandig om hier op voorhand duidelijk in te zijn, bij het opstellen van het leasecontract. Op die manier zal het afkopen daarvan bij een eventuele beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet tot verrassingen leiden.

U kunt in de beide gevallen het lopende leasecontract beëindigen. Tenminste, dat voor uw bedrijf of organisatie. De auto wordt ingeleverd door de werknemer en gaat terug naar de leasemaatschappij (afkopen) of het contract gaat over naar de werknemer. In de beide gevallen heeft u geen contract meer met de leasemaatschappij voor deze auto.

Afkoopsom bij afkopen leasecontract

De afkoop van een leasecontract kan een behoorlijk prijzige aangelegenheid zijn. Vooral bij duurdere auto’s en een nog lange resterende looptijd. Een paar jaar geleden kwam er een zaak voor het hof, waarin een vrouw de afkoopsom voor haar Peugeot 107 aanvocht. Ze moest een bedrag van €6.500 betalen aan haar werkgever. Destijds is door het hof bepaald dat een werkgever maximaal de werkelijk geleden schade (kosten) mag berekenen ter afkoopsom. Het afkopen van een leasecontract kostte haar uiteindelijk alsnog €2.400.

Overname van de leaseauto door de werknemer

Zodra de arbeidsovereenkomst met een werknemer eindigt verdwijnt hij of zij uit de personeelsadministratie. Door de werknemer de kans te bieden de leaseauto over te nemen of het contract af te kopen zorgt u er tevens voor dat het leasecontract kan eindigen. Op die manier kunt u de zaken netjes afronden, zowel naar de leasemaatschappij als naar de werknemer.

Heeft u vragen over het afkopen van een leasecontract bij het einde van een dienstverband? Neem contact met ons op, dan vertellen we u er graag meer over.

gearchiveerd onder: ,
This is Sliced Diazo Plone Theme