Persoonlijke hulpmiddelen

Disfunctioneren: een verbetertraject voor de werknemer

Iedere HR Manager of leidinggevende krijgt er wel eens mee te maken: een werknemer die niet naar behoren functioneert.

Heeft u een werknemer die regelmatig te laat komt, instructies negeert of de targets keer op keer niet haalt? Ontslag bij disfunctioneren is een bekende noodgreep, maar in veel gevallen vormt een verbetertraject een betere keuze. Net als bij werknemers die de technologische ontwikkelingen of andere vormen van vooruitgang niet (goed) kunnen bijbenen.

Tip: u kunt een werknemer altijd aanspreken op het disfunctioneren. U hoeft daarmee niet te wachten tot een functionerings- of evaluatiegesprek.

We zijn specialisten in arbeidsrecht en helpen u bijvoorbeeld de salarisadministratie uit te besteden. Op die manier kunnen we u ontlasten, zodat u zich met de juiste kennis kunt richten op de prestaties van uw werknemers.

Het verbetertraject in 7 stappen

Bij het disfunctioneren van uw werknemer een verbetertraject starten? Dat vraagt om een gestructureerde aanpak. We zijn gespecialiseerd in salarisadministratie en arbeidsrecht, waardoor we u daarvoor een paar handige tips mee kunnen geven. Aan de hand van deze 7 stappen zorgt u voor een geslaagd verbetertraject:

 • Constateren
  Het begint met het constateren van het disfunctioneren. Ga na of uw werknemer nog voldoende goed mee kan komen, netjes op tijd is en inzet toont. Is dit niet het geval? Ga dan in gesprek.
 • In gesprek
  Geef de werknemer aan dat u vindt dat hij of zij onvoldoende goed functioneert. En vraag om zijn of haar reactie.Tip: vraag vooral naar hoe de werknemer het zelf ziet. En eventuele redenen voor het onvoldoende functioneren, met mogelijke oplossingen die de werknemer zelf ziet.
 • Uitleggen
  Leg de werknemer uit dat jullie een verbetertraject vanwege disfunctioneren gaan starten. Geef aan welke concrete punten er beter moeten, wanneer het traject start, wat het concreet inhoudt, welke begeleiding je zelf zal aanbieden en wat de consequenties zijn als de werknemer niet (voldoende) verbetert.
  Tip: leg deze zaken ook schriftelijk vast.
 • Starten
  Vervolgens kunnen jullie het verbetertraject starten met een eerste gesprek. Vraag daarin ook om akkoord van de werknemer en leg dat schriftelijk vast. Zo maken jullie afspraken over hoe jullie dit gezamenlijk willen gaan oplossen.
 • Evalueren
  Neem de afgesproken verbeterpunten periodiek door, om de voortgang in de gaten te houden. Is het van een van beiden kanten niet gelukt om de afspraken na te komen? Vraag de ander hoe dit komt en hoe dit in de toekomst beter kan.
 • Herhalen
  Blijf de evaluaties herhalen en stel samen vast of er sprake is van verbeteringen. Op die manier gaan jullie beiden na of het verbetertraject vanwege disfunctioneren werkt.
 • Balans opmaken
  Maak de balans op na afloop van het verbetertraject. Heeft dit geleid tot het gewenste resultaat? En zijn er mogelijk nog punten die de komende tijd extra aandacht verdienen? Leg ook de conclusies weer schriftelijk vast. Stel vast dat het nu beter gaat of dat het verbetertraject niet het gewenste resultaat heeft gebracht.

Niet geslaagd? Dan is ontslag na het verbetertraject alsnog een mogelijkheid. Net als een verlenging van het traject of herplaatsing in een andere (lagere) functie. Advies nodig over de mogelijkheden? Neem contact met ons op, dan vertellen we u er graag meer over.

gearchiveerd onder: ,
This is Sliced Diazo Plone Theme