Persoonlijke hulpmiddelen

Blijft het concurrentiebeding bij ontslag gelden voor een werknemer?

Het concurrentiebeding, geldt dat ook na ontslag van een werknemer? Ja, dat blijft geldig. Sterker nog, het kan helpen indien er sprake is van een onverwacht ontslag dat bij de werknemer rauw op het dak valt.

In dat geval kan het beding helpen te voorkomen dat vertrouwelijke en nuttige kennis bij een concurrent terechtkomt. De werknemer mag niet zomaar bij een concurrent aan de slag, om informatie en kennis over werkmethoden, prijzen en klanten te kunnen beschermen. Dat geldt bij het einde van een arbeidscontract voor een vaste tijd, bij ontslag door de werknemer en bij ontslag door de werkgever. In al die gevallen is het mogelijk om de werknemer aan het beding te houden.

Concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst

Het concurrentiebeding is gebruikelijk in haast iedere arbeidsovereenkomst. Die moet voorkomen dat een werknemer met waardevolle kennis en informatie overloopt naar een concurrentie, waardoor u daar als werkgever nadeel van zal ondervinden.

Ten onrechte gaan sommigen er vanuit dat het beding komt te vervallen, als er sprake is van ontslag van een medewerker. Op dat moment blijft het beding gewoon geldig. Het is daarom verstandig om een goed beding in de arbeidsovereenkomst op te nemen.

We kunnen u daar als specialisten in de salarisadministratie en arbeidsrecht goed over adviseren. Om vervelende missers te voorkomen en er in plaats daarvan voor te zorgen dat nuttige en vertrouwelijke kennis de organisatie niet zomaar verlaat.

Geldig bij ontslag: vaak gedurende 1 jaar

Het hangt af van de opgenomen tekst in de arbeidsovereenkomst hoe lang het concurrentiebeding precies geldig is. Een periode van 1 jaar is gebruikelijk. Op die manier kan de werkgever voorkomen dat belangrijke actuele kennis op straat komt te liggen, en in handen komt van een concurrent. Het beperkt de werknemer om binnen die periode bij een concurrent aan de slag te gaan. Pas na die periode is het mogelijk om als online marketeer na ontslag of zelf opzeggen mogelijk om bij een ander marketingbureau aan de slag te gaan.

Tip: zorg in de arbeidsovereenkomst voor een duidelijke omschrijving van het concurrentiebeding. Definieer heel duidelijk in welke branche u actief bent en bij welk type organisaties de werknemer binnen de gestelde periode niet aan de slag mag.

Boete op overtreden concurrentiebeding

Overtreedt een werknemer het concurrentiebeding, bijvoorbeeld na ontslag? Dat is niet toegestaan en biedt u de mogelijkheid om een boete te berekenen. Een boete zoals opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

Er is op die manier standaard sprake van een concurrentiebeding bij ontslag, indien die in eerste instantie is opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Kijk hier goed na en laat u eventueel adviseren, om de contracten in het vervolg op een goede manier op te stellen.

gearchiveerd onder: ,
This is Sliced Diazo Plone Theme